Sevalladagen 2004

Fantastiskt! Närmare 800 personer kom till årets dag i Sevalla trots att det föll en hel del regn under förmiddagen och uppstartningen. Hade det varit bra väder hade besöksantalet blivit betydligt större. Den stora begivenheten var ponnygaloppen och veteranplöjningen med 35 deltagare och ett 40-tal traktorer varav en del bara stod utställda till allmän beskådning. Ponnygalopp skildras på SevallaRyttarnas sida i SevallaNytt.

Segrare i år blev Jan-Erik Johansson från Storvik som ligger i den södra delen av Norrland. Visserligen var det en utsocknes plöjare men han har ju sina rötter i Väsby Sevalla där han vistas på somrarna i torpet – så att med lite god vilja kan man väl säga att ordningen är återställd och detta även med tanken på att följande tätplaceringar vanns av Åke Johansson, Bo Johansson och Lars Elander. Fjolårets vinnare Björn Mungsgård fick därmed erkänna sig rejält slagen då han kom på femte plats. Orsaken till Björns nedflyttning sägs vara att Greger Johansson pratade bort Björn så att han kom bort sig då han räknade varven på plogens vevar. Bra jobbat Greger. Domarna visade sig i år turligt nog vara omutliga. Björn anförtrodde mig att han skulle köpa en hel låda whisky som han skulle ställa till domarnas förfogande som tack för fjolårets seger. Den kuppen gick tydligen inte.

Sevalla Tekniska Vi Ungas Munktell 22 från 1928 fullföljde årets tävling med Birger Eklund Hellby som förare. Det var Birger som med hjälp av Jan-Erik Rosenberg reparerade insprutningen och spridarna på den gamla trotjänaren.

En annan begivenhet var gengastraktorn. En Case C årsmodell 1934 körd av Gunnar Hellkvist från Sala. Hans Ahlström körde sin Lanz 20 Bulldog från 1939 och beundrades stort av publiken.

Tänk att så många människor ställer upp ideellt med både tid och utrustning för att fixa en sådan här dag. Jag tänker särskilt på de lastbilar, traktorer utanför tävlingen, personbilar med släp och mycket annat. Skulle vi betala för alla kostnader gick det inte att ordna en sån här fantastisk dag. Till Bo Johansson vill jag rikta ett särskilt tack som upplät sina fält för både plöjning, hästgalopp och parkeringen. Vi får hoppas att det blir en kall vinter så att Bosse kan återställa strukturen på sin tillpackade åker.

Ett tack vill jag också rikta till publiken och våra sponsorer som var Västerås Tidning, Västmanlands Nyheter, LRF-Konsult, Sala Allehanda, Föreningssparbanken, Pontus Widén och MB Racing.

2004-09-15 Gunnar Björklund