Stöd från Sevalla når Himalayas höjder

På onsdag åker Curt Gregers-Varg till Indien. Med i bagaget finns bland annat en bärbar dator som ska överlämnas till skolans elever i den lilla bergsbyn Chhibbo Busty.

2008-09-16-sevalla-chhibo-900

Tillsammans med Roger och Suzanne Lenngren gör Elisabeth och Curt Gregers-Varg en stor insats för bybor i Himalaya.

Det var på en motorcykelresa i Himalaya som Curt Gregers-Varg kom i kontakt med bergsbyn Chhibbo Busty. Här bor och arbetar Roger Lenngren och hustrun Suzanne sedan tio år tillbaka. Roger åkte till Indien för att arbeta för en stor internationell hjälporganisation i Calcutta. I den jättelika staden finns drygt fyratusen slumområden. En oerhörd siffra som för oss svenskar är svår att förstå.

– En person kan inte göra allt men alla kan göra något, säger Roger Lenngren när vi träffas runt köksbordet hos Curt och Elisabeth Gregers-Varg.

Jobbet som socialarbetare bland gatubarn och fattiga familjer i Calcutta är tufft och att leva mitt i misär och kaos tar på krafterna. För att samla nya och komma bort från den fruktansvärda miljön åkte Roger norrut till den betydligt renare luften i Himalaya. Överväldigad av naturen och den klara luften blev han kvar.

– Intresset för motorcyklar har alltid funnits och med Himalayas natur med världens högsta bergstoppar i bakgrunden, startade jag Himalayan Bike Tours, som arrangerar motorcykelresor till bland annat Lhasa, Mount Everest och det gömda paradiset Sikkim.

Men Roger förälskelse i Himalaya omfattade inte bara naturen och de snötäckta bergstopparna. Här träffade han också sin blivande fru Suzanne.

– Suzanne är uppvuxen i den lilla byn Chhibo Busty, en by där byborna, framförallt ensamstående föräldrar, lever under svåra förhållanden, berättar Roger.

Flera av motorcykelresenärerna uppmärksammade situationen i Himalayas bergsbyar och allt oftare ställdes frågan ”hur kan vi hjälpa till?”.

– Vi bestämde oss för att starta en insamling och i första hand satsa på de barn som på grund av familjens ekonomiska situation inte skulle få gå i skola, berättar Curt.

En stödförening, Chhibo Busty Development Trust, bildades i Sverige och Curt Gregers-varg startade arbetet med informationsspridning och insamling av ekonomiska medel.

Föreningen har precis fått klart med sitt bankgironummer och till helgens veteranplöjning anordnades en loppis till förmån för barnen i Chhibo Busty.

Föreningens ekonomsiska medel går till skoluniformer och läroböcker och snart står skolans första datarum färdigt. Internetuppkopplingen sker via satellit men bredbandsnätet byggs ut hela tiden och i den närbelägna staden Kalimpong, med 40 000 invånare, finns redan bredbandsuppkoppling.

Det är otroligt viktigt att barnen får datakunskaper och lär sig engelska. Det öppnar helt nya dörrar för befolkningen i annars isolerade bergsbyar, förklarar Curt som i veckan åker till Indien.

Med i bagaget finns bland annat en bärbar dator som kommer att överlämnas till skolans elever.

Vill du lämna ett bidrag till Chhibo Busty så är föreningens bankgironummer 325-8852.

Åsa Slobodnik