I år tog vi en gruvlig revansch på alla utsocknes. Prislistan toppas av tre sevallabor, Bo Johansson 108 poäng, Roland Johansson 105 p. och Carl-Gustav Johansson 99 p. Tortunaborna protesterar mot bestämmelserna som säger att det bara är Sevallaplöjare som får muta domarna, en regel som diskriminerar utsocknes och är orättvis. Nu är det så, att i år har ingen domare mutats beroende på årets bråk om mutor och bonusar vilket gjorde att Sevalla har avhållit sig från sin lagliga rätt att muta domarna. För att undanröja alla tvivel uppdrogs åt polismannen Patrik Nordin arvoderad av Sevalla och som fotpatrullerade fältet under hela dagen att utreda förtalet. Han har förhört samtliga Sevallaplöjare och de intygar samfällt att inga mutor har förekommit i år bortsett från en syrlig karamell eller var det kommentar. Domarna å sin sida vägrade att uttala sig för polisman Patrik då de ansåg sig stå över polisen i rättssak. Den gamle veteranen Lars Elander har också uttalat sig. Han anser att han plöjde väldigt bra i år men påpekade att domarna inte hade observerat detta. Samtidigt påtalade Lars att Bror Eriksson från Tortuna också plöjde väldigt bra då han bara kom en poäng efter mig, säger Lars.
En verklig hjälte är Jimmy Wilhelmsson som år efter år kommer med sin lilla Allis Chalmers B Special på 14 hästkrafter med en enskärig plog. Första gången han kom till start för kanske 10 år sen satte han glad i hågen plogen i den sega Sevallaleran och där satt han fast i två timmar tills alla andra plöjare hade gått i mål. En annan gång tog gnistan slut redan i Dingtuna på grund av elfel för att nästa gång stanna mitt i plöjningen då batteriet tog slut för att året därpå få motorstopp då han dopat bensinen med diesel för att få fram en fotogenblandning. I år kom Jimmy inte bara till start utan även i mål men fick blygsamma 9 poäng att jämföras med vinnarens 108 poäng. Ändå är det en stor prestation att med en enskärig plog och 14 hästar kunna nå slutfåran. En annan god prestation gjordes av Gunnar Hellkvist på en gengasdriven Case från 1934 som efter första plogfåran fick slut på gasen vilket gjorde att traktorn stannade. Han rörde då snabbt om i grytan och fläktade en stund och vevade igång traktorn. Bra gjort! Birger Eklund har heller inte så lätt med vår gamla traktor av märket Munktells 22 från 1928. Birger får traktorn att gå bättre och bättre år för år. Tidigare orkade traktorn inte med mer än att dra en plog men numera plöjer Birger med två skär. Vi borde kanske införa handikapp så att de äldsta ekipagen fick handikapp. Munktellmuseet hade för avsikt att ställa upp med en traktor från 1917 men de föll för frestelsen att dopa brännoljan med någon typ av tvättmedel. När traktorn fick reda på att kunna utsättas för dopningstester vägrade den att starta och lämna Eskilstuna. Enligt reklamen från 1917 så skulle denna traktor kunna dra en treskärig plog. Jag tvivlar? Hästarna från Kvinnesta Lantbruksskola hade jämt jobb med en plog.
Två nya tävlingsplöjare har gett sig in i leken och det är Filip Ingmarsson Romfartuna med en Ferguson med tillhörande plog årgång 1952 och Arne Eriksson Kila Gullvalla på en av sina Lanz Bulldog. Arne Eriksson har en gedigen traktorsamling som är väl värt ett besök har det viskats i mitt öra. En som vi saknade i år var Hans Ahlström och hans Lanz. Han var upptagen på annat håll denna stora dag. Även fjolårets segrare Johan Westerdahl saknades i plogfåran.
Nya uppvisningsplöjare har kommit till. De är Munktellsmuseet som inte kom till start, Fredrik Johansson Hubbo, Ole Olson Västerfärnebo, Per Arne Pettersson Heby och Johan Smedberg Hubbo. Roligt att så många nya stöter till. De är mycket välkomna i gänget.
Öriga begivenheter var besöket av sevallabon Johan Theofron som bodde i Sevalla 1816 1821 och här representerad av Ralph Angestam, en tändkulemotor av 1913 års modell från Munktellsmuseet, loppmarknad och en tändkulemotor inlånad från Västerås som drog en ”tiomannare” som används till att barka och vässa stör på. Barna gladdes av att få klättra på halmbalar och åka traktor och vagn.
Årets tema var skogen där både gamla motorsågar från 50-talet visades i kombination med hästdragna skogskälkar och den på 50-talet så välkända ”Domänkälken”.
Äldsta tändkulan var från 1913 och äldsta traktorn från 1928. Den yngsta traktorn var en John Deere av 2009 års modell på 200 hk. Utmärkande för denna traktor är att den styrs av en satellit/GPS och kan med sin värstingutrusning hålla sig på rätt ställe med en precision av plus/minus 3 centimeter. Hinder på fältet kan läggas in i traktorns dator och sen behöver föraren bara åka med och övervaka. När skördetröskan går över fältet kan avkastningen punkt för punkt registreras i tröskans dator och som sen kan tankas över till traktorns dator och som i sin tur styr mängden konstgödsel som måste läggas på fältet för att få optimal skörd. Så nog har det skett en hel del inom jordbruket på mindre än 100 år.
Även årets Plöj gick bra och välsmort. Ingen nämnd och ingen glömd men jag vill nämna ett nytillskott till gruppen, Veroncica Cardi som går och läser marknadsföring och praktiserat sina kunskaper på årets veterandag. Inte dåligt gjort att få ut Tvärsnytt för att sen ge oss 3 minuter på bästa sändningstid före arrangemanget. Bra gjort! Ett stort tack till Tord Elander som upplät marken för både plöjning och parkering. Resultatet blir alltid en skördnersättning om inte vi får en mycket kall vinter med djup tjäle.
Plöj 2010 går av stapeln den 18 september nästa år om allt går efter planerna. Välkomna då!
2009-09-29 Gunnar Björklund