Josefina Paulson – en berättarföreställning med folkmusik efter Ellen Lagergren

Sevalla BygdegårdLördag 25 mars kl 15.00

Kulturbygdsturnén, Kulturrådet och Bygdegårdarnas riksförbund presenterar:  Josefina Paulson, som framför en berättarföreställning med folkmusik efter Ellen Lagergren.

Biljett: 100kr.

Fika finns att köpa i pausen

Förbokade biljetter betalas i entrén. Bokning och kontakt: sevallahemochbygdegard@gmail.com alt. 073-938 54 13

Detta är en föreställning med lokalproducerad musik som värnar kulturarvet i Västmanland, och handlar om en spelman/kvinnas röst som ekar genom historien och klingar åter i vår tid. Året är 1930 och det är Ellen Lagergren (1882–1966) som sitter vid ratten och tar oss runt för att besöka och lära känna några spelmän och kvinnor i bygden. Ellen var kvinnlig spelman och estradör med en djup passion för bevarandet av den ”gamla” musiken.

Föreställningen möts i kärleken för folklig kultur, folkdräkter, folkmusik och berättelser om väsen och folktro. Dessutom med länken till vad det innebar att vara en kvinnlig spelman i mellankrigstid samtidigt som tvättmaskinen tågande in i det svenska folkhemmet. Musik och ord framförs av Josefina själv, och längden är 45–60 minuter plus 20 minuter fikapaus i mitten.

Under sin långa karriär har Josefina Paulson turnerat över hela världen med sin nyckelharpa, blivit tilldelad titeln riksspelman, nominerad till årets artist vid ”Folk och Världsmusikgalan” och inte minst fått titeln som världsmästare i modern nyckelharpa. Hon har tack vare sina västmanländska rötter även utvecklat en djup kunskap inom den regionala traditionella musiken.