Sevalladagen 2003

Årets måtto var i år som tidigare: ”Det är en stort att vinna, men större är att komma till start.” Tack vare detta fick Jimmy Wilhelmsson från Dingtuna mottaga ”BAHCO skiftnyckel första storleken” emedan Jimmy varken i fjol eller i år kom i mål men väl till start.

Bättre gick det för hästplöjaren Roland Wirenborg, Kungsör som erövrade ”BAHCO skiftnyckel andra storleken” och hästarna förärades med var sin sockerbit efter att kommit i mål uppvisande hästfåror från ett mästerekipage som i regel får guld i de Nordiska hästplöjningsmästerskapen.

Resultatlistan för ”Stil och etikett” där förarens utstyrsel skulle gå väl ihop med årgången på traktor och plog och samtidigt vara väl underhållande. Publiken utsåg i denna klass Anette Gahlin till vinnare medan Birger Eklund fick en inteckning i vandringspriset och en första platsplacering på rekommendation från denna klassens domare Hans Ahlström och Karl-Erik Lundholm. Tyvärr schabblade sig tävlingsledningen (jag) här en del med priserna så att bara publiken som representerades av Henry Collander fick pris. Felet rättades så småningom till då Anette fick pris för både ”Stil och etikett” och ett välförtjänt 9:e pris i välplöjning bland 28 manliga plöjare. Många med livslång plöjningserfarenhet bakom sig mot Annettes blott 8 timmars träning visserligen med 3:e-pristagaren Bo Johansson som instruktör. Birger Eklund vann domarnas gillande dels för stuket på hatten men framför allt att traktorn var utrustad med rätt framhjul ägda av en av domarna. Ingen nämnd eller glömd men ägaren till hjulen var domaren som varit polis och född i Sevalla och därför kan ingen skugga falla över honom.

Välplöjningen vanns av Björn Mungsgård från Romfartuna där Anders Larsson Tortuna och Bo Wetterblad från Sparreholm dömde. Att Björn som är utsocknes vann var inte enligt protokollet men kan ha sin orsak i att han representerade Stallet Väsby Sevalla och Carl-Gustav.

Förutom plöjarna tävlade ridtjejerna i ponnygalopp. Vinnarna här finns på annan plats i bladet. Nästa år om vi kommer till skott bör galoppbanan starta långt bort oh sluta mitt bland publiken om det är möjligt. I år låg galoppbanan lite i skymundan så alla fick inte se hu tjejerna stormade fram. Ett ekipage blev så till sig att de tog en egen väg upp till Kyrkan.

Efter Kyrkogårdsmuren bjöds det mot betalning på godis, läsk och öl. Ölet var från Avesta Bryggeri och av märket ”Munktell” och receptet var framtaget av prostsonen Johan Theofron Munktell från Sevalla, Ni vet han som startade Munktells verkstäder och byggde Förstlingen, Sveriges första ånglok från 1853. Theofron bryggde ölet för att hans anställda skulle få tillgång till ett gott öl samt undvika brända och destillerade drycker. Alla på plöjningen prisade hans öl men procenten var nog högre på 1800-talet.

En annan begivenhet var fäbostintan Ingbritt som kom direkt från Dalarna medtagande separator och smörkärna hem till Tallbacka och Sevallas plöjardag. Det nykärnade smöret gick åt som smör i solsken och ingen kunde anmärka på det fantastiska vädret. Besöksantalet var omkring 700 personer med barn, publik och tävlande.

På kvällen var det dags för After Plöj där Petter serverade öl och korv. En lyckad avslutning där resultatet diskuterades medan videon rullade upp band både från förr och dagens plöjning.

2003-09-21 Gunnar Björklund